3 min3 augustus 2023

5 tips: je werk loslaten tijdens je vakantie

De zomervakantie is begonnen en je bent toe aan een welverdiende vakantie. Dat betekent: je werk loslaten en even tot rust komen. Tenminste, dat is de bedoeling van vakantie. Het laatste waar je zin in hebt is om op vakantie bezig te zijn met het werk wat op je ligt te wachten. Vind je het moeilijk om je werk los te laten? Of ben je slecht in niks doen? En ben je dan geneigd om weer aan het werk te gaan in je vakantie? Dan hebben wij een aantal tips die helpen om je werk los te laten op vakantie.

Draag je taken over

Voordat je op vakantie gaat is het belangrijk om je taken over te dragen aan je collega’s. Hoe je dit doet? Je maak een lijst met alle taken die jij normaal gesproken in de week uitvoert. Je verdeelt de deze taken over je collega’s en schrijft duidelijk op wat je doet en wanneer je dit normaal gesproken doet. Zorg er ook voor dat je belangrijke taken die je niet elke week uitvoert overdraagt. Op deze manier lopen jouw taken gewoon door tijdens jouw vakantie. Hierbij is het belangrijk dat je tijdig aan je collega’s vertelt wanneer je afwezig bent. Zo kunnen zij rekening houden met extra taken voor die periode. Als jij je taken zorgvuldig overdraagt kun je vertrouwen op je collega’s als jij op vakantie bent!

Zorg dat strikte deadlines zijn behaald

Het komt vaak voor dat je het werk niet kunt loslaten tijdens je vakantie omdat je werk nog niet af is. Zorg er daarom voor dat je de werkzaamheden met strakke deadlines zoveel mogelijk hebt afgerond voordat je vakantie begint. Zo voorkom je dat je op de dag van de deadline wordt gestoord door collega’s met vragen over het project.

Laat je werk thuis

Heb je al je taken overgedragen? En zit je laatste werkdag voordat je vakantie begint erop? Of je nou op vakantie gaat of thuis vakantie viert, het is belangrijk om je werk thuis te laten. Hiermee bedoelen we dat je niet je werk e-mail bekijkt of je werk laptop openklapt. Op deze manier voorkom je stress en zorg je ervoor dat het loslaten van je werk gemakkelijker wordt. Wanneer je al je werkspullen thuis hebt liggen, ben je eerder geneigd om toch nog even snel je mail te checken. Probeer daarom je spullen uit het zicht te leggen en je werkmail van je telefoon te verwijderen. Deze heb je zo weer geïnstalleerd en het helpt je om je werk los te laten.

Ga ontspannen je vakantie in!

Ben je toch gespannen ondanks dat je de taken hebt overgedragen en je werk thuis hebt gelaten? Schrijf dan openstaande zaken op die je na je vakantie kunt gaan oppakken. Mag je bijvoorbeeld die ene belangrijke meeting niet vergeten? Of zijn er nog wat andere kleine dingen die je op wilt gaan pakken? Schrijf deze zaken voor jezelf op.

Praat erover

Blijft je werk je bezighouden? Praat erover. Vaak ben je druk met zaken rondom je werk die niet nodig zijn. Wanneer je met een buitenstaander hierover praat wordt het vaak duidelijk dat jij je onnodig zorgen maakt. Dit kan helpen om je werk los te laten en te genieten van je vakantie!

Hopelijk helpen deze tips om je werk los te laten tijdens je vakantie. Wil je meer tips lezen over het behouden van een goede werkbalans? Bekijk hier hoe je een goede balans behoud tussen werk en privé.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Een tweede sollicitatiegesprek, zo pak je dit aan!

3 min7 november 2023

5 tips om de sollicitatie ervaring te verbeteren

2 min26 september 2023

Zo haal je meer uit je salarisonderhandeling!

3 min4 september 2023