2 min26 september 2023

5 tips om de sollicitatie ervaring te verbeteren

Het sollicitatieproces is een belangrijk moment in de carrière van elke professional. Als organisatie wil je dat een sollicitant een positieve indruk krijgt van jouw organisatie en het sollicitatieproces, ook als de sollicitant afgewezen wordt. Toch blijkt uit onderzoek dat slechts één op de vijf kandidaten daadwerkelijk tevreden is met hun sollicitatie ervaring. Dit wil je als organisatie natuurlijk voorkomen. Wij geven je 5 tips om de sollicitatie ervaring bij jouw organisatie te verbeteren!

1. Breng het sollicitatieproces in kaart

De oorzaak van de ontevredenheid van je sollicitanten kan erg verschillend zijn. Om erachter te komen waar de verbeterpunten in het sollicitatieproces van jouw organisatie liggen, is het belangrijk om het sollicitatieproces in kaart te brengen. Is een vacature makkelijk te vinden? Krijgen sollicitanten na het versturen van een sollicitatie een bevestiging? Hoe worden sollicitaties opgevolgd? En ga zo maar door. Je kunt dit gemakkelijk in kaart brengen door actief om feedback te vragen aan de kandidaten.

2. Vul ontbrekende informatie aan

Een veelvoorkomende frustratie onder sollicitanten is het gebrek aan duidelijk informatie over de functie, het bedrijf en de verwachtingen. Zorg er daarom voor dat de vacatureteksten van jouw organisatie volledig zijn. Geef bijvoorbeeld inzichten in de bedrijfscultuur en het takenpakket. Dit helpt niet alleen de kandidaat die solliciteert om een goede beslissing te maken, maar vermindert ook het risico op verkeerde verwachtingen.

3. Veel eisen, weinig voordelen

In een vacaturetekst staan vaak veel eisen beschreven waar een sollicitant aan moet voldoen in tegenstelling tot het aantal voordelen in een vacaturetekst. Voor een sollicitant wordt het hierdoor minder aantrekkelijk om te gaan solliciteren op een vacature. Als werkgever is het van belang om een goede balans te vinden tussen de noodzakelijke eisen en het aantrekkelijk maken van de vacature. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er meer voordelen staan beschreven dan eisen. Hierbij is het wel belangrijk dat je geen standaard voordelen benoemd die elk bedrijf aanbiedt.

4. Social media en online zichtbaarheid zijn essentieel

Het is je misschien al wel bekend, maar het belang van een positieve online aanwezigheid wordt steeds groter in het sollicitatieproces. Werkzoekenden zoeken steeds vaker via onlinekanalen naar passende vacatures. Denk hierbij aan zoekmachines en social mediakanalen als Instagram, Facebook en LinkedIn. Zorg er daarom voor dat de vacatures van jouw organisatie zichtbaar zijn op deze platformen!

5. Optimaliseer vacatures voor mobiel

Mede door de opkomst van social media wordt het steeds belangrijker om je vacatures te optimaliseren voor mobiel gebruik. Werkzoekenden zoeken steeds vaker via hun mobiele telefoon naar vacatures. Daarom is het belangrijk dat vacatures gebruiksvriendelijk en responsief zijn op mobiele apparaten. Bekijk dus altijd of de vacatures van jouw organisatie goed werken op een mobiel apparaat en optimaliseer je website voor mobiel gebruik. Zo voorkom je dat je potentiële sollicitanten verliest!

Hopelijk helpen deze 5 tips jouw organisatie om de sollicitatie ervaring te optimaliseren! Toch liever het wervings- en sollicitatieproces uit handen geven? Bekijk dan al onze diensten of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!💪

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Een tweede sollicitatiegesprek, zo pak je dit aan!

3 min7 november 2023

Zo haal je meer uit je salarisonderhandeling!

3 min4 september 2023

5 manieren om creatief te solliciteren

3 min31 augustus 2023