3 min4 september 2023

Zo haal je meer uit je salarisonderhandeling!

Misschien wel het lastigste en voor veel mensen het onderdeel waar ze het meeste tegenop zien: salarisonderhandeling. Het onderhandelen van je salaris kan best spannend zijn, maar geen paniek! Met deze tips haal je het meeste uit je salaris onderhandeling. 💪

Salarisonderhandeling voorbereiden

Voordat je het gesprek met je toekomstige werkgever aangaat over je salaris, is het belangrijk dat je op de hoogte bent en alle informatie goed hebt doorgenomen, zoals:

1. Weet wat je gaat doen!

Zorg ervoor dat de taken en verantwoordelijkheden die je krijgt voor jezelf duidelijk zijn. Of je nou bij een nieuwe baan begint of een nieuwe functie krijgt bij je huidige werkgever, je kunt niet onderhandelen over je salaris als je werkzaamheden niet duidelijk staan beschreven.

2. Wat verdienen anderen?

Het is belangrijk om uit te zoeken wat anderen met dezelfde baan en verantwoordelijkheden verdienen. Zo heb je een realistisch beeld van wat je kunt vragen en verwachten. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een handige salaris-check tool te gebruiken, maar ook door rond te vragen bij collega’s of mensen die je kent.

3. Wat zou je willen verdienen?

Je hebt een goed en realistisch beeld van wat je zou kunnen verdienen. Maar wat zou jij willen verdienen? Welk bedrag vind jij zelf eerlijk? En waarom zou jij dat bedrag moeten verdienen? Is dat omdat je collega’s dat ook verdienen? Of ga je extra taken uitvoeren? Zet deze redenen voor jezelf op een rij.

4. Ga niet werken zonder salarisonderhandeling!

Als je al gaat werken voordat je salaris vaststaat, sta je minder sterk in de onderhandeling. Zorg eerst dat je salaris rond is en ga dan pas aan het werk!

Oefen het gesprek voor je salarisonderhandeling!

Nu je alle informatie hebt verzameld en je alle punten op een rij hebt gezet is het tijd om het gesprek voor te bereiden. Je hebt vooral nagedacht over waarom jij een bepaald salaris moet gaan verdienen, maar heb je het ook al van de andere kant bekeken? Wat zijn redenen voor een werkgever om jou géén hoger salaris te geven? Probeer voor deze redenen die je kunt bedenken een goed tegenargument te bedenken. Weet je niet op alles een tegenargument? Geen probleem! Je hoeft niet overal een argument op te vinden, het gaat erom dat je je goed voorbereid.

Tips voor tijdens je salarisonderhandeling

Er zijn heel veel dingen die je beter wel of niet kunt doen tijdens je salarisonderhandeling. Hieronder een aantal tips:

1. Doe niet het eerste bod

Tijdens een salarisonderhandeling moet er iemand de eerste zijn die een bedrag gaat noemen. Zorg ervoor dat jij niet de eerste bent maar laat de ander een salarisvoorstel doen. Daarna kun jij aangeven in welke richting jij zit te denken, maar wees niet te specifiek en ga tussen twee bedragen in zitten. Onthoud, onderhandelen is heel normaal!

2. Accepteer niet gelijk het eerste aanbod

Een salarisonderhandeling is om te onderhandelen. Je hoeft niet direct het eerste aanbod te accepteren.

3. Valt het salaris tegen? Zet in op de arbeidsvoorwaarden

Valt het salaris lager uit dan verwacht? Dan kun je proberen om hier tegenover betere arbeidsvoorwaarden te krijgen. Denk hierbij aan vakantiedagen, een leaseauto, opleidingen, cursussen, flexibele werktijden, een mobiele telefoon etc. Allemaal zaken waar je met je werkgever over kunt onderhandelen!

Hopelijk helpen deze tips jou om alles uit je salarisonderhandeling te halen! Nog op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan helpen wij je graag. Neem contact met ons op of bekijk al onze vacatures. Wie weet tot snel! 🙋‍♂️

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Een tweede sollicitatiegesprek, zo pak je dit aan!

3 min7 november 2023

5 tips om de sollicitatie ervaring te verbeteren

2 min26 september 2023

5 manieren om creatief te solliciteren

3 min31 augustus 2023