3 min7 november 2023

Een tweede sollicitatiegesprek, zo pak je dit aan!

Uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Dat betekent dat je een goede eerste indruk hebt achtergelaten en het laat zien dat het bedrijf geïnteresseerd in jou is. Om erachter te komen of jij de geschikte kandidaat bent om aan te sluiten bij het team, willen werkgevers vaak een tweede sollicitatiegesprek houden. Dit gesprek is erg belangrijk, omdat de keuze vaak tussen gelijkwaardige kandidaten moet worden gemaakt. Maar hoe ziet zo’n sollicitatiegesprek eruit? En hoe bereid je je voor? Met deze tips kun jij zelfverzekerd het tweede sollicitatiegesprek aan gaan!

Hoe verloopt een tweede sollicitatiegesprek?

Een tweede sollicitatiegesprek verschilt niet zoveel van het eerste sollicitatiegesprek. Tijdens het eerste sollicitatiegesprek kom je te weten wat de functie is en hoe het bedrijf in elkaar zit. Tijdens het tweede sollicitatiegesprek ga je wat meer de diepte in en inhoudelijke zaken bespreken. Vaak zit je tijdens een tweede sollicitatiegesprek ook met andere mensen aan tafel. Onthoud goed dat je ook deze mensen ervan moet overtuigen waarom jij de beste kandidaat bent voor de functie. Zorg er daarom wederom voor dat je goed bent voorbereid!

Voorbereiding van je tweede sollicitatiegesprek

Voordat je het tweede sollicitatiegesprek in gaat, is het belangrijk dat jij je goed voorbereid. Hoe je dit doet? Met ons handige 5 stappenplan:

1. Evalueer het eerste sollicitatiegesprek

Blik terug naar het eerste sollicitatiegesprek. Wat ging goed? Wat ging minder goed? Zijn er nog onderwerpen die ik vergeten ben te vragen? Als je weet waar je toen tegen aanliep of bent vergeten te vragen, weet je ook waar je tijdens het tweede sollicitatiegesprek beter je best moet doen en nog de juiste vragen kunt stellen.

2. Bereid je voor op lastige vragen

Tijdens je tweede sollicitatiegesprek zijn de vragen die aan je worden gesteld iets lastiger. Daarom is het juist zo belangrijk dat jij jezelf goed voorbereid. Bedenk daarom concrete voorbeelden om jouw antwoorden te versterken, want ze willen vooral weten hoe jij met bepaalde situaties omgaat. Vergeet ook niet om zelf vragen te bedenken! Dit laat zien dat je proactief bent en oprechte interesse hebt in het bedrijf en in de functie.

3. let op je lichaamstaal

Net zoals bij het eerste sollicitatiegesprek is lichaamstaal erg belangrijk. Je wilt zelfverzekerd overkomen en een actieve houding aannemen. Zorg ervoor dat je een goede indruk achterlaat, maar blijf wel jezelf!

4. Denk na over wat jij wil

Een sollicitatiegesprek komt van beide kanten! Dit is nog meer het geval tijdens een tweede sollicitatiegesprek. Zij willen weten of jij een geschikte kandidaat bent, maar jij wil ook zeker weten of het bedrijf bij jou past! Ga bij jezelf na wat jij echt wil. Je kunt naar aanleiding hiervan vragen stellen over de werksfeer, welke vergoedingen je krijgt en welk takenpakket je krijgt. Vraag vooral wat voor jou belangrijk is om te weten!

 5. Wees klaar om te onderhandelen!

Heb je al nagedacht over je salaris, het aantal uren en je contractduur? Het zou zomaar kunnen dat ze daar tijdens het tweede sollicitatiegesprek met je over willen praten. Ga voor jezelf na waar jij behoefte aan hebt en wat jou verwachtingen zijn. Overleg bijvoorbeeld met vrienden, oud-studiegenoten of toekomstige collega’s wat je kunt verwachten. Zo ben jij goed voorbereid op de onderhandeling!

Hopelijk helpt dit 5-stappenplan je bij het voorbereiden op je tweede sollicitatiegesprek. Succes!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

5 tips om de sollicitatie ervaring te verbeteren

2 min26 september 2023

Zo haal je meer uit je salarisonderhandeling!

3 min4 september 2023

5 manieren om creatief te solliciteren

3 min31 augustus 2023