3 min31 augustus 2023

5 manieren om creatief te solliciteren

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan is het tijd om te solliciteren! Het komt steeds vaker voor dat werkzoekenden op creatieve manieren solliciteren. Maar op welke manieren kun je creatief solliciteren? Welke manier het geschiktst is voor de vacature waar je op solliciteert, hangt af van de functie. Wij laten je 5 manieren zien om creatief te solliciteren!

1. Ga in gesprek met een werknemer

Je hebt gesolliciteerd op een vacature en je mag op gesprek komen. Dan ben je ongetwijfeld druk bezig geweest met jezelf te verdiepen in het bedrijf door bijvoorbeeld de website door te nemen. Dit doet elke sollicitant. Pak het wat origineler aan en benader één of twee werknemers van het bedrijf. Vraag of je ze wat vragen mag stellen. Hierdoor krijg je een beter beeld van het bedrijf, kun je gerichte vragen stellen en win je informatie in die andere sollicitanten niet op de website kunnen vinden. Maak je een goede indruk? Dan heb je al een stapje voor op andere kandidaten!

2. Laat je talenten zien

De meest voorkomende manier om te solliciteren is het versturen van een e-mail. Dit is niet de meest creatieve manier om te solliciteren. Laat daarom je talenten zien! Denk bijvoorbeeld aan het maken van website waar de informatie uit je motivatiebrief en cv te vinden zijn. Of maak een presentatie, neem een sollicitatie video op of zet je cv in de huisstijl van het bedrijf waar je gaat solliciteren. Door wat creativiteit in je sollicitatie te verwerken zorg je ervoor dat je opvalt, maar zorg er wel voor dat alles past binnen de context van het bedrijf.

3. Schrijf een originele motivatiebrief

Ben je niet zo goed in creatief solliciteren? En blijf je liever bij de traditionele e-mail? Dan kun je opvallen door een originele motivatiebrief te schrijven. Laat in deze brief zien dat je het bedrijf kent of schrijf bijvoorbeeld een verbetervoorstel voor het bedrijf. Er zijn veel verschillende manieren om je motivatiebrief een originele draai te geven! Houd er wel rekening mee dat het bedrijf waarvoor je solliciteert dit ook kan waarderen, niet ieder bedrijf zit te wachten op bijvoorbeeld een verbetervoorstel. 😉

4. Bel!

Heb je een leuke vacature gezien? Bel! Voordat je een e-mail verstuurt met je cv en motivatiebrief kan het erg waardevol zijn om eerst het bedrijf te bellen. Met een telefoontje kun je alvast wat extra informatie inwinnen over het bedrijf en waar ze naar op zoek zijn. Daarnaast is een telefoontje persoonlijker dan een e-mail. Door vooraf te bellen zorg je ervoor dat de recruiter of je toekomstige werkgever je al een keer persoonlijk gesproken heeft, waardoor ze je beter zullen onthouden!

5. Stuur een open sollicitatie

Naast bovenstaande creatieve manieren van solliciteren kun je er ook voor kiezen om bij een bedrijf te solliciteren waar eigenlijk helemaal geen vacature open staat. Dit kun je bijvoorbeeld doen door naar het bedrijf te bellen met de vraag of ze op zoek zijn naar nieuwe collega’s. Je vertelt wie je bent en waarom je graag bij het bedrijf wilt werken. Misschien staan ze open voor een vervolggesprek! Ook kun je ervoor kiezen om het bedrijf te benaderen via social media, door dit op een originele manier in te steken val je op bij recruiters!

Hopelijk helpen bovenstaande tips je om op een creatieve manier te solliciteren. Mag je op gesprek komen? Lees dan hoe jij een voorsprong krijgt op je concurrenten bij een sollicitatiegesprek. Heb je onze hulp nodig? Of heb je een leuke vacature gezien op onze website? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en kom langs voor een lekker bakkie koffie! ☕️

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Een tweede sollicitatiegesprek, zo pak je dit aan!

3 min7 november 2023

5 tips om de sollicitatie ervaring te verbeteren

2 min26 september 2023

Zo haal je meer uit je salarisonderhandeling!

3 min4 september 2023