2 min15 maart 2023

Zo heb jij een voorsprong op je concurrenten bij een sollicitatiegesprek

Een van de meest voorkomende barrières bij het zoeken naar een baan is de concurrentie van anderen. Door je vooraf te verdiepen, krijg je een goed beeld van het bedrijf en kun jij je beter voorbereiden op vragen. Als je veel over de werkgever of het bedrijf weet, dan kun jij indruk maken tijdens het wervingsproces. Wij vertellen je hoe jij een voorsprong op je concurrenten bij een sollicitatiegesprek kunt behalen!

Voorbereiden van je sollicitatiegesprek

Het klinkt misschien heel logisch, maar je sollicitatiegesprek voorbereiden is erg belangrijk! Als jij iets meer energie steekt in de voorbereiding dan je concurrenten, is de kans groot dat jij veel andere vragen kunt stellen. Zoek bijvoorbeeld naar nieuwsberichten en bekijk de sociale media en de website van het bedrijf. Je krijgt hierdoor een goed beeld van waar het bedrijf voor staat en wat zij doen. Op basis van deze informatie kun je gerichte vragen voorbereiden en kun jij de standaardvragen van de recruiter sterk beantwoorden.

Vertel waarom jij de perfecte kandidaat bent

Als jij op sollicitatiegesprek mag komen, heb jij al laten zien in je cv en motivatiebrief dat jij de kennis in huis hebt voor de functie. Dit hoef jij dus niet nogmaals duidelijk te maken in je sollicitatiegesprek. Wat jij tijdens een sollicitatiegesprek zult moeten vertellen is waarom jij de persoon bent die zij zoeken. De recruiter zal ook gerichte vragen stellen om te ontdekken wat voor karakter jij hebt. Denk aan vragen, zoals waaruit blijkt dat je goed kunt omgaan met kritiek? Waar krijg jij energie van? En hoe ga jij met tegenslagen en weerstand om? Bereid dus ook zeker dit soort vragen voor en geef eerlijk en duidelijk antwoord. Hierdoor weet de recruiter of jouw antwoord aansluit bij het plaatje dat het bedrijf voor ogen heeft.

Stel kritische vragen terug tijdens je sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek zullen er veel vragen aan jou gesteld worden. Maar het is minstens zo belangrijk om vragen terug te stellen, zo krijg jij ook een goed beeld of het bedrijf bij jou past. Je kunt deze vragen van tevoren voorbereiden. Denk aan vragen, zoals wat is jullie belangrijkste concurrentievoordeel? Kan ik doorgroeien binnen het bedrijf? En hoe is de werksfeer? Hierdoor kun jij een voorsprong behalen op je concurrenten bij een sollicitatiegesprek!

Door je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek heb je niet alleen voorsprong op je concurrenten, maar straal jij energie en zelfvertrouwen uit. Ben jij nog op zoek naar een passende vacature? Bekijk dan al onze vacatures of neem contact met ons op via info@effectwerkt.nl of bel ons op 0541-241200.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Een tweede sollicitatiegesprek, zo pak je dit aan!

3 min7 november 2023

5 tips om de sollicitatie ervaring te verbeteren

2 min26 september 2023

Zo haal je meer uit je salarisonderhandeling!

3 min4 september 2023