Week van de Werkstress 2023
De Week van de Werkstress is gestart! Van 13 tot 17 november staat de gehele week in het teken van werkstress met als thema: verbinding! Hybride werken is niet meer weg te denken, maar hierdoor wordt de verbinding tussen werknemers steeds minder. Het is daarom ook niet vreemd dat werkstress steeds vaker voorkomt: één op de vijf werknemers ervaart namelijk burn-out klachten door werkstress. Stress vermindert je werkplezier en daarom is het belangrijk dat we hierbij stil staan!💪
Wat is werkstress?
Stress door je werksituatie of stress in je werk noemen we werkstress. Werkstress kan een gevolg zijn van de hoeveelheid werk iemand heeft, maar het heeft ook te maken met hoe iemand werkdruk ervaart. Dit verschilt per persoon. Een werknemer die te perfectionistisch is, kan het gevoel hebben te kort te schieten. En een werknemer die een te groot takenpakket heeft, kan het gevoel hebben te langzaam te werken. Maar ook privéomstandigheden kunnen werkstress veroorzaken. Denk aan medewerkers die naast hun werk mantelzorger zijn, waardoor er te weinig mogelijkheden zijn om op te laden. Maar hoe herken je aan je personeel, werknemers of collega’s of zij werkstress ervaren?
Hoe herken je werkstress?
Werkstress kun je herkennen aan een aantal symptomen. Denk aan een lagere productiviteit en moeite hebben met veranderingen op de werkvloer of in de werkzaamheden. Ook kan stress ervoor zorgen dat je sneller geïrriteerd raakt richting collega’s en dat je ontevreden wordt. Daarnaast zijn er nog een aantal andere symptomen die je kunt herkennen:
- Besluiteloos en piekeren
- Concentratieproblemen
- Afwezigheid
- Ontevreden
- Ongemotiveerd
- Schuldgevoel en opgejaagd
- Hoofd-, nek- of rugpijn
- Onrustig en moe
- Vaker ziekmelden
Van werkstress naar werkplezier!
Ervaar jij werkstress? Maar weet je niet zo goed wat je eraan kunt doen? Dan kunnen deze tips je een eind op weg helpen om meer plezier en voldoening uit je werk te halen!
1. Zorg goed voor jezelf!
Het klinkt misschien heel logisch, maar hoewel werk belangrijk is, staat jouw gezondheid altijd voorop. Het is daarom belangrijk dat je een goede werk-privé balans bewaakt. Besteed aandacht aan een goede nachtrust, neem regelmatig een korte pauze, beweeg voldoende en eet gezond. Daarnaast is investeren in persoonlijke groei, zoals vaardigheden en zelfvertrouwen iets dat je werkplezier kan vergroten én tegelijkertijd je kan stress verlagen.
2. Time-management
Door de drukte of hectiek op het werk kun je gemakkelijk het overzicht van je werkzaamheden en taken verliezen. Dit kan bijdragen aan stress op het werk. Daarom is het belangrijk om prioriteiten te stellen, je taken te organiseren en op te delen. Hiervoor kun je verschillende soorten planning tools gebruiken om je werkzaamheden in bij te houden. Vergeet ook niet om realistische doelen te stellen. Zo voorkom je dat je jezelf onnodige druk oplegt.
3. Communicatie
Duidelijk communiceren met je collega’s is erg belangrijk. Zo kun je misverstanden voorkomen en elkaar ondersteunen. Praat met collega’s, je leidinggevende, maar ook met vrienden of familie. Als je het gesprek aangaat over je werkzaamheden en de druk die je ervaart kunnen er oplossingen worden gevonden. Zo kunnen collega’s je ondersteunen, of kan je takenpakket wellicht worden aangepast. Duidelijk communiceren kan stress verminderen en misverstanden voorkomen!
Wat kun je als werkgever doen?
Een bedrijf waar iedereen met plezier naar hun werk gaat. Welke werkgever wil dat nou niet? Als werkgever kun je ook bijdragen aan het werkplezier in je team. Vraag bijvoorbeeld regelmatig aan je medewerkers of ze hun werkplezier willen beoordelen met een cijfer. Vervolgens kun je vragen wat er nodig is om dit cijfer omhoog te krijgen. Je kunt dan een inschatting maken van hun werkplezier en de werkdruk die ze ervaren. Daarnaast kan werkstress worden verminderd door kleine problemen op te lossen. Merk je als werkgever dat je werknemers last hebben van een haperende computer, veel tijd kwijt zijn aan een overvolle mailbox of een chaotische werkplek hebben? Dan kun jij als werkgever ondersteuning bieden, zorgen voor goed werkend materiaal of specifieke cursussen aanbieden.
Maak werkstress tijdens de Week van de Werkstress bespreekbaar!💬🚀