3 min24 maart 2023

Vermijd deze cv-blunders!

Een cv dat er goed en professioneel uitziet is erg belangrijk tijdens je zoektocht naar een leuke nieuwe baan. Je cv laat samen met jouw sollicitatiebrief zien wat jouw vaardigheden en werkervaring zijn. Zo krijgt de werkgever een goede indruk of jij past bij de functie. Fouten op je cv zijn al snel gemaakt en kunnen van invloed zijn op hoe de werkgever jou ziet. Wij vertellen je over een aantal cv-blunders die je beter kunt vermijden!

Een van de grootste cv-blunders: typ- en taalfouten

Het maken van typ- en taalfouten is een van de grootste en meest voorkomende blunders op een cv. Het lijkt vanzelfsprekend, maar een typefoutje of d/t-vergissing is zo gemaakt. Het kan zijn dat hierdoor jouw cv eerder aan de kant wordt geschoven dan een cv zonder type- en taalfouten. Zorg er dus voor dat je altijd je cv goed doorleest, zodat je zeker bent dat er geen typ- en taalfouten in zitten. Dit geldt ook voor je contactgegevens. Check altijd of je telefoonnummer of e-mailadres wel klopt, het zou zonde zijn als je toekomstige werkgever je niet kan bereiken. Ben je zelf geen kei in Nederlands? Laat iemand anders dan je cv doorlezen of lees je cv hardop. Zo hoor je gelijk of de tekst wel lekker loopt.

Liegen op je cv

Zie je dé perfecte vacature? Maar voldoe je niet helemaal aan de functie-eisen? Blijf eerlijk! Het kan heel verleidelijk zijn om de waarheid een beetje op te rekken, zoals het beschrijven van bepaalde skills of een specifiek diploma die je hebt behaald. Vroeg of laat val je door de mand, dus het opsturen van een misleidend of ‘opgepompt’ cv verkleint je kansen aanzienlijk. Ieder detail op je cv kan worden gecheckt, daarom is het verstandig om niet te liegen op je cv. Eerlijkheid duurt het langst!

Onnodige informatie

Je wilt zo veel mogelijk vertellen in je cv, maar zorg dat het relevant blijft! Voorkom dat je bijvoorbeeld details over je vakkenpakket op de middelbare school in je cv beschrijft. Beschrijf in je cv ook niks over je geloofsovertuiging of politieke voorkeur, tenzij dit natuurlijk relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Bekijk daarom de inhoud van je cv met een kritische blik. Draagt alle informatie bij aan een goed beeld van jouw persoonlijkheid en carrière? Daarnaast is persoonlijke informatie op een cv belangrijk, maar wel zolang het direct betrekking heeft op de baan waarvoor je solliciteert. Laat gegevens, zoals geslacht, nationaliteit, fysieke kenmerken etc. weg.

Chaotisch cv

Je cv bevat behoorlijk wat informatie, zoals je contactgegevens, werkervaring, opleidingen, vaardigheden etc. Zorg ervoor dat de lezer niet hoeft te zoeken naar de belangrijkste informatie, maar laat deze informatie op een duidelijke en overzichtelijke manier zien. Je kunt op internet veel voorbeelden vinden van goede cv’s. Daarnaast kun je ook een cv-template gebruiken, deze heeft al een duidelijk structuur en jij hoeft deze alleen nog in te vullen met je eigen informatie. Een handige manier om deze cv-blunder te voorkomen!

Clichés en containerbegrippen in je cv

Vaak staan in vacatures veel termen als ‘gedreven persoonlijkheid’ en ‘dynamische omgeving’. Eigenlijk zeggen deze woorden niet zoveel en maken ze de tekst wat krampachtig en saai. Een veelvoorkomende blunder is dat deze termen ook vaak in het cv terugkomen. Zorg dat je origineel taalgebruik gebruikt en kijk kritisch naar wat je eigenlijk wil zeggen. Wel is het goed om je cv aan te passen op een specifieke vacature, dat laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in de baan. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde woorden die ook voorkomen in de beschrijving en de functie, maar let op met de termen die algemeen en saai overkomen. Bedruk de kwaliteiten en je ervaring die belangrijk zijn voor de specifieke functie. Hoe meer je cv op maat is, hoe groter de kans dat je op gesprek mag komen!

Hopelijk kun je met deze tips een heleboel cv-blunders vermijden. Wil jij meer informatie over het maken van een goed cv? Of ben jij nog op zoek naar een passende vacature? Bekijk al onze vacatures of neem contact met ons op via info@effectwerkt.nl of bel ons op 0541-241200. Wij kunnen je verder helpen!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Sollicitatiebrief: Mens vs. Machine

2 min28 november 2023

Week van de Werkstress 2023

3 min8 november 2023

Mbo het nieuwe hbo? De toenemende vraag naar vakmensen

2 min3 augustus 2023