2 min3 augustus 2023

Mbo het nieuwe hbo? De toenemende vraag naar vakmensen

De krappe arbeidsmarkt en het grote aantal vakmensen die met pensioen gaan in de bouw en techniek sector, zorgen ervoor dat de vraag naar vakmensen met een mbo-diploma sterk toeneemt. Steeds meer mensen beseffen dat een mbo-opleiding hen veel kansen kan bieden. Twijfel je nog of je een mbo-opleiding wilt gaan volgen of heb je (bijna) een mbo-opleiding afgerond? Dan zijn deze voordelen van een mbo-opleiding interessant voor jou!

Toenemende vraag naar vakmensen

Door de uitstroom van ervaren vakmensen in de bouw en techniek ontstaat er een grote behoefte aan nieuw jong talent. Denk hierbij aan functies als operator, allround timmerman, monteur en productiemedewerker. Werkgevers zijn op zoek naar vakmensen met praktische vaardigheden en specifieke kennis die direct toegepast kan worden in de praktijk. Het mbo-onderwijs sluit hier perfect op aan. Dankzij de praktijkgerichte mbo-opleiding word jij een goed opgeleide vakman of vakvrouw die direct inzetbaar is in diverse branches.

Sterke kwaliteit mbo-opleidingen

De kwaliteit van de mbo-opleidingen is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Er wordt steeds meer samengewerkt tussen scholen en het bedrijfsleven, waardoor de vakken en de lesstof beter aansluit op de praktijk. Daarnaast zijn er bij veel mbo-scholen moderne faciliteiten beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan simulaties van bouwplaatsen, autogarages en geavanceerde machines. Door deze faciliteiten krijg je als mbo-student de mogelijkheid om tijdens je opleiding relevante werkervaring op te doen.

Kosten en kansen

Een ander voordeel is dat het mbo financieel aantrekkelijk is. Over het algemeen liggen de kosten voor een mbo-opleiding lager dan die van een hbo-opleiding. Daarnaast is er altijd de mogelijkheid om vanuit je mbo-opleiding door te stromen naar het hbo. Op deze manier kun jij je kennis en vaardigheden verder ontwikkelen en profiteren van zowel een praktijkgerichte opleiding als een theoretisch gerichte opleiding.

Erkenning en waardering

Daarnaast wordt het maatschappelijke perspectief tegenover vakmanschap steeds positiever. Steeds meer mensen beseffen dat het werken in de bouw en techniek erg belangrijk is en dat het opleiden van echte vakmensen cruciaal is. De veronderstelling dat alleen een hbo- of universitaire opleiding tot succes leidt is niet meer van deze tijd. Vakmensen met een mbo-diploma worden steeds meer erkend en gewaardeerd om hun specialistische kennis en vaardigheden.

Toekomstperspectief

Door de toenemende vraag naar vakmensen en de hoge kwaliteit van de mbo-opleidingen biedt het mbo veel kansen voor jongeren die een carrière willen opbouwen in de bouw en techniek sector. Je vergroot je kansen op een goed betaalde baan met doorgroeimogelijkheden.

De vraag naar vakmensen met een mbo-diploma neemt toe en er is veel uitstroom van ervaren personeel. Daarnaast biedt het mbo praktijkgerichte opleidingen van hoge kwaliteit, financiële voordelen en groeit de erkenning. Met veel kans op werk en de verschillende doorgroeimogelijkheden is het niet gek om te denken dat het mbo het nieuwe hbo kan worden.

Ben je van plan om een mbo-opleiding te gaan volgen? Of heb je (bijna) een mbo-opleiding afgerond? Neem dan een kijkje tussen al onze vacatures, wie weet staat jouw droombaan ertussen!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Sollicitatiebrief: Mens vs. Machine

2 min28 november 2023

Week van de Werkstress 2023

3 min8 november 2023

De kracht van recruitment marketing

3 min3 augustus 2023