2 min13 oktober 2022

Geef je sollicitatiebrief een boost met effectieve woorden!

Effectieve woorden in je sollicitatiebrief

Bij het schrijven van een sollicitatiebrief is het belangrijk dat je brief een persoonlijke touch krijgt. Je wilt ervoor zorgen dat jouw brief opvalt tussen alle andere sollicitaties. Je kunt door het gebruik van effectieve woorden je sollicitatiebrief een boost geven. Maar wat zijn dan effectieve woorden?

Wat heb je bereikt?

Wanneer je een sollicitatiebrief schrijft vertel je over de ervaringen die je hebt opgedaan tijdens je opleiding of vorige baan. Wat belangrijk is bij het schrijven van een sollicitatiebrief is dat je niet alleen vertelt wat je hebt gedaan, maar ook wat je hebt bereikt in deze periode. Doordat je kunt laten zien dat je succesvol bent geweest in je vorige projecten of opdrachten, laat je zien dat je geschikt bent voor de baan waar je voor schrijft. Ik hoor je al denken: ‘Hoe laat ik dit terugkomen in mijn sollicitatiebrief?’. Daar hebben wij een aantal handige woorden voor.

  • Verbeteren: Door het woord ‘verbeteren’ te gebruiken, geef je aan waar jij je vorige werkgevers mee hebt geholpen. Denk aan het verbeteren van werkprocessen, geholpen om kosten te besparen of dat je veel nieuwe klanten hebt binnengehaald.
  • Gecreëerd: Gebruik woorden zoals gecreëerd, gelanceerd, ontwikkeld, geïntroduceerd of ingevoerd in je sollicitatiebrief. Met deze woorden laat je zien dat je proactief en een doorzetter bent, zonder deze woorden daadwerkelijk te gebruiken. Op deze manier zorg je ervoor dat je op een onderscheidende manier een sollicitatiebrief schrijft. Ook wordt je brief persoonlijker doordat je laat zien wat je hebt bereikt binnen het bedrijf.
  • Gespecialiseerd: Heb jij je gespecialiseerd in een bepaald vakgebied of vaardigheid? Dan is het belangrijk om dit toe te lichten in je sollicitatiebrief. Naast dat je deze vaardigheid in je cv zet, is het effectief om deze verder uit te werken in je sollicitatiebrief. Door een korte uitleg te geven over waarom je gespecialiseerd bent in dit vakgebied krijgt je sollicitatiebrief een boost!
  • Opgelost: Dit is waarschijnlijk nog het meest effectieve woord voor je sollicitatiebrief: opgelost. Door te verwoorden dat je problemen of vraagstukken hebt opgelost tijdens je vorige baan, geef je aan dat je een proactieve houding hebt. Daarnaast komt elk bedrijf in aanraking met problemen, en het is dan ook fijn dat je medewerkers in dienst hebt die mee kunnen en willen denken.

Welke woorden vermijden in je sollicitatiebrief?

Naast dat er heel veel woorden zijn die een effectief effect hebben op je sollicitatiebrief, zijn er ook woorden die je beter kunt vermijden. De woorden die je wilt vermijden zijn voornamelijk woorden die een negatieve ondertoon hebben. Denk aan woorden zoals ‘moet’ en ‘taak’. Hieronder een lijst met woorden die je beter kunt vermijden in je sollicitatiebrief:

  1. Taak
  2. Verantwoordelijkheid
  3. Onvoldoende
  4. Gestopt
  5. Moest
  6. Misschien

Klaar om te solliciteren?

Met behulp van deze effectieve woorden kun je beginnen met het schrijven van een goede sollicitatiebrief. Op zoek naar een baan, maar heb je nog geen geschikte sollicitatie gevonden? Kijk dan tussen onze vacatures op de website en solliciteer!

Bekijk onze vacatures

voor vakmensen zoals jij!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Een tweede sollicitatiegesprek, zo pak je dit aan!

3 min7 november 2023

5 tips om de sollicitatie ervaring te verbeteren

2 min26 september 2023

Zo haal je meer uit je salarisonderhandeling!

3 min4 september 2023