ZZP
3 min11 november 2024

DBA en Zelfstandigheid: Waar moet je op letten als ZZP’er ?

Voor veel zelfstandigen is het de ideale situatie: een aantal vaste klanten waarmee ze jaarlijks een stabiele omzet behalen. Toch roepen deze situaties soms vragen op over de zelfstandigheid van de onderneming, vooral als het gaat om de regels rond de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Deze wet, die specifiek is opgesteld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, kan ook van invloed zijn op zelfstandigen met een beperkt aantal opdrachtgevers. We geven in deze blog graag inzicht in waar je als ZZP’er en opdrachtgever op moet letten.

Risico's bij een beperkt aantal opdrachtgevers

Een belangrijk aspect bij de DBA-beoordeling is het aantal opdrachtgevers van de ZZP’er. Als jij als ZZP’er slechts één of twee klanten per jaar hebt, kan de Belastingdienst het ondernemerschap mogelijk ter discussie stellen. Dit betekent niet direct dat er problemen zijn, maar het beperkt aantal opdrachtgevers kan een aandachtspunt zijn in een controle.

Om de zelfstandigheid te waarborgen, worden onder andere de volgende criteria beoordeeld:

Gezagsverhouding: Een belangrijke vraag is of de opdrachtgever bepaalt hoe de zelfstandige zijn of haar werk moet doen. Als de opdrachtgever veel controle en toezicht heeft, kan het lijken op een gewone baan. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de opdrachtgever precies aangeeft hoe de ZZP’er het werk moet uitvoeren.

Persoonlijke arbeid: Als een zelfstandige het werk niet door iemand anders mag laten doen en zelf alles moet uitvoeren, kan dat erop wijzen dat hij of zij eigenlijk een werknemer is. Dit kan een teken zijn van een dienstverband, omdat het wijst op een persoonlijke verplichting om het werk zelf te doen.

Loonbetalingsverplichting: Betalingen die zonder specifieke prestatie-eisen worden verstrekt, kunnen de indruk wekken van een vaste dienstbetrekking. Als zelfstandige wordt een vergoeding doorgaans betaald op basis van geleverde prestaties, wat belangrijk is om als ondernemer gezien te worden.

Hoe beperk je als ZZP’er of opdrachtgever de risico’s?

Voor zowel ZZP’ers als opdrachtgevers is het van belang om in overeenkomsten en de praktijk goed vast te leggen dat er geen gezagsverhouding is en dat de ZZP’er op zelfstandige basis werkt. Zo kun je gebruik maken van modelovereenkomsten waarin de zelfstandigheid van de relatie wordt benadrukt.Deze documenten bevatten vaak specifieke uitsluitingen van gezag en verplichting tot persoonlijke arbeid.

Ook is het belangrijk om als ZZP’er te laten zien dat je onderneming voldoet aan ondernemingskenmerken: inschrijving bij de KVK, het nemen van ondernemersrisico’s, het vaststellen van eigen tarieven en een VCA-Vol certificaat. Een eigen bedrukte werkbus, werkkleding en website helpen ook mee om te laten zien dat jij een echte ZZP'er bent.

Hoewel dit niet voor alle ZZP’ers mogelijk is, kan het werken voor meerdere klanten per jaar de zelfstandige status versterken. Hoe breder het klantenbestand, hoe minder snel er een vermoeden van schijnzelfstandigheid kan ontstaan.

Toch in loondienst?

Als ZZP'er heb je natuurlijk een bepaalde vrijheid en flexibiliteit. Daarnaast bepaal je een eigen tarief. Daar tegenover staat dat je zelf verantwoordelijk bent voor de administratie en het krijgen van nieuwe klussen. Zodra je besluit om in loondienst te gaan, zullen er een aantal zaken veranderen. Het meest belangrijke voor de meeste ZZP’ers: het salaris.

In de basis ligt het salaris van iemand die in loondienst gaat vaak lager dan bij een zelfstandige. Echter, in loondienst heb je een aantal voordelen die je als ZZP’er niet standaard krijgt. Je krijgt namelijk doorbetaald wanneer je ziek bent, bouwt pensioen op, ontvangt vakantiegeld maar wordt ook doorbetaald op vakantiedagen en je hebt recht op een WW-uitkering. Om het verschil écht te zien, moet je dus alle kosten naast elkaar leggen. (Wij kunnen je daarbij helpen bij Effect).

Conclusie

Bij Effect adviseren wij ZZP’ers en opdrachtgevers om zorgvuldig om te gaan met de afspraken en werkzaamheden die zij vastleggen in hun contracten. Een duidelijke en goed vastgelegde werkwijze helpt bij een goede samenwerking, waardoor misverstanden en belastingrisico’s worden vermeden.Houd de Wet DBA en de bijbehorende regels scherp in het oog, vooral als je werkt met een beperkt aantal opdrachtgevers.

Overweeg je de overstap van ZZP naar loondienst? Ook dan kunnen we jou helpen bij Effect aan een nieuwe uitdaging. Wij bieden met Effect de mogelijkheid om gratis een proforma loonstrook in jouw vakgebied aan te vragen. Op deze manier zie jij snel het verschil.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).
DBA en Zelfstandigheid: Waar moet je op letten als ZZP’er ? - Lees verder
ZZP

Waarom een bemiddelingsbureau de uitkomst is voor zzp'ers

3 min20 juli 2023
DBA en Zelfstandigheid: Waar moet je op letten als ZZP’er ? - Lees verder
ZZP

Is werken als freelancer iets voor jou?

3 min16 december 2022

Voordelen werken als zzp'er

2 min30 september 2022