3 min21 april 2023

Concentratieproblemen op het werk? Zo behoud jij je focus!

Je concentratie behouden op het werk kan soms erg lastig zijn. Tijdens je werk kunnen namelijk veel factoren je concentratie verstoren. Denk aan e-mails en berichten die binnenkomen, meldingen van social media en collega’s die je om hulp vragen. Hierdoor kan het moeilijker zijn om gefocust te blijven op je werkzaamheden en op alle taken die je wilt uitvoeren. Daarom hebben wij enkele handige tips voor je die kunnen helpen om je concentratie te behouden en efficiënter te werken!

Plan je dag!

Een van de beste manieren om je concentratie te behouden is door je dag goed te plannen. Maak een lijstje met taken die je moet uitvoeren en bepaal welke de meeste prioriteit hebben. Plan je dag zo in dat je de belangrijkste taken tijdens de momenten uitvoert waarop je het meest alert bent. Dit kan je helpen om te voorkomen dat je je tijd verspilt aan minder belangrijke taken wanneer je concentratievermogen het hoogst is. Maak ook een takenlijst voor de gehele week en plan de belangrijke taken in op dagen dat er minder collega’s aanwezig zijn. Op deze manier vergroot je de kans dat je deze taken ook daadwerkelijk uit gaat voeren.

Creëer een rustige werkplek

Een rustige en opgeruimde werkplek kan een grote invloed hebben op je concentratievermogen. Zorg ervoor dat je werkplek opgeruimd is en dat er geen afleidingen zijn die je aandacht kunnen trekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je telefoon die telkens oplicht. Als het te druk is op kantoor of op de plek waar je normaal werkt, zoek dan een rustige plek op waar je je kunt concentreren zonder gestoord te worden.

Beperk afleidingen om je heen

Het is belangrijk om afleidingen tijdens je werk te beperken om zo je concentratie te behouden. Dit betekent bijvoorbeeld dat je je e-mail, telefoon en sociale media uitschakelt tijdens het uitvoeren van een bepaalde taak. Merk je dat je vaak afgeleid wordt door collega's die je om hulp vragen? Spreek dan vaste tijden af wanneer je niet gestoord wilt worden. Dit verhoogt je productiviteit en zorgt ook nog eens voor structuur tijdens je dag.

Neem regelmatig pauzes

Het nemen van regelmatige pauzes kan ook goed helpen om je concentratie te behouden. Het kan vermoeiend zijn om langdurig gefocust te blijven op een taak. Neem daarom af en toe een korte pauze om je gedachten even op iets anders te leggen. Ga bijvoorbeeld een rondje lopen of loop even naar een collega toe om te kletsen. Een kleine pauze van 5 minuten kan al helpen om daarna weer geconcentreerd aan het werk te gaan.

Leef gezond!

Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, goed eet en regelmatig beweegt. Dit kan je helpen om je energie op peil te houden en je concentratievermogen te verbeteren. Plan dus bijvoorbeeld tijd in om gezond te koken, te wandelen of te sporten. Het is belangrijk om hier tijd voor vrij te maken, zodat je geconcentreerd blijft gedurende de dag.

Maak gebruik van handige tools

Ook kun je gebruik maken van tools om je concentratie te behouden. Er zijn veel verschillende apps en tools beschikbaar die je kunnen helpen om je te concentreren op het werk. Denk hierbij aan apps met muziek die je concentratie verhoogd.

Het behouden van concentratie op het werk is een uitdaging die veel mensen hebben. Maar het is niet onmogelijk om je concentratievermogen te verbeteren! Door je dag goed te plannen, afleidingen te beperken, regelmatig pauzes te nemen, gezond te leven en eventueel tools te gebruiken zorg jij dat je geconcentreerd bent op je werk!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Een tweede sollicitatiegesprek, zo pak je dit aan!

3 min7 november 2023

5 tips om de sollicitatie ervaring te verbeteren

2 min26 september 2023

Zo haal je meer uit je salarisonderhandeling!

3 min4 september 2023