3 min28 oktober 2019

Alles wat jij moet weten voor je sollicitatiegesprek

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, gefeliciteerd! Hoe bereid je je voor? Hoe maak je een goede eerste indruk en hoe beantwoord je sollicitatievragen? Wij slepen jou door je sollicitatiegesprek heen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een vraag waar je bijna niet omheen kunt: ‘Waarom wil je deze baan bij ons bedrijf?’. Maar wanneer je je inleest is dit een mooie kans om te laten zien dat je goed voorbereid bent. Dus, google het bedrijf, check de website en social media. Bedenk waarom jij bij het bedrijf en de vacature past. Denk hierbij aan de werksfeer, grootte van het bedrijf, missie en visie van het bedrijf en waar staat het bedrijf voor. Maar ook welke functie-eisen stonden er in de vacature? Begrijp ik deze en wat spreekt me daarin aan? En ten slotte zorg ervoor dat je je eigen cv kunt toelichten.

Zo maak je een goede eerste indruk bij je sollicitatie!

Voordat je nog maar een woord hebt gezegd kun je al een goede indruk maken tijdens je sollicitatie. Hieronder vind je tips die je precies vertellen hoe.

 • Lach! Zo laat je gelijk zien dat je spontaan en zelfverzekerd bent.
 • Stel je netjes voor met een stevige handdruk.
 • Let op je houding. Ga rechtop zitten, zo kom je geïnteresseerd over.
 • Luister goed naar je gesprekspartner en stel vragen! Zo kom je sympathiek over.

Deze vragen kun je verwachten tijdens je sollicitatie

De volgende drie vragen zijn bijna niet te vermijden tijdens een sollicitatiegesprek. Wij vertellen je welke dit zijn en hoe je ze het best kunt beantwoorden.

Vertel eens iets over jezelf

Je kunt nu wat over je achtergrond en interesses vertellen. Licht ook relevante dingen toe, bijvoorbeeld wanneer je hobby iets te maken heeft met de vacature waarvoor je solliciteert. Eindig je verhaal met iets wat weer verwijst naar de baan waar je op solliciteert. Bijvoorbeeld waarom je denkt dat deze baan goed bij je past.

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?

Een moeilijke vraag, je moet jezelf namelijk prijzen en je moet een slechte eigenschap noemen maar je wilt natuurlijk geen slechte indruk maken. Wij geven je en paar voorbeelden die je kunt gebruiken.

Goede eigenschappen:

 • Sociaal, dus je kunt goed samenwerken wat erg belangrijk is.
 • Je kunt goed met kritiek omgaan
 • Je bent positief. Je denkt in mogelijkheden, niet in problemen. Ook heeft jouw positiviteit invloed op je collega’s!

Slechte eigenschappen:

 • Alles alleen willen doen
 • Control freak zijn
 • Geen fouten durven maken
 • Geen vragen willen stellen

Wat je ook noemt, onderbouw met voorbeelden.

Waarom wil je hier werken?

Deze vraag wordt gesteld om erachter te komen hoe goed je je hebt voorbereid en hoe gemotiveerd je bent. Zorg er dus voor dat je voor jezelf weet waarom je wil werken bij dat bedrijf. Lees je goed in, nu kun jij bijvoorbeeld vertellen dat de visie van het bedrijf of de bedrijfscultuur goed bij je past.

Wees dus goed voorbereid maar blijf vooral lekker jezelf!

Bijna alles komt neer op een goede voorbereiding, maar vergeet vooral niet om lekker jezelf te zijn. Het bedrijf besluit tenslotte of jij aangenomen bent aan de hand van je kwaliteiten, maar of jij binnen het bedrijf past is ook super belangrijk! Maak er geen ingestudeerd verhaaltje van, wees spontaan, lach en zorg dat je je op je gemak voelt.

En ten slotte, succes!

P.s. Ben je nog op zoek naar een baan, check onze vacatures!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Een tweede sollicitatiegesprek, zo pak je dit aan!

3 min7 november 2023

5 tips om de sollicitatie ervaring te verbeteren

2 min26 september 2023

Zo haal je meer uit je salarisonderhandeling!

3 min4 september 2023