3 min11 mei 2023

5 tips voor een veilige werkplek

Je bent ervaren en werkt zeer nauwkeurig en secuur. Toch kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. Dit wil je natuurlijk voorkomen, daarom hebben wij 5 tips voor een veilige werkplek. Zo ga jij voorbereid naar je werk en verklein je het risico op ongelukken zoveel mogelijk.

1. Draag persoonlijke beschermingsmiddelen

Veiligheidsschoenen, bouwhelmen, gehoorbescherming, lasbrillen en een veiligheidsjas. Deze en andere persoonlijke beschermingsmiddelen zijn gemaakt om jou tijdens je werk te beschermen tegen verschillende gevaren. Ze zijn er dus niet voor niets! Zorg er altijd voor dat je met de juiste bescherming naar je werk gaat. Het gaat misschien zonder ook goed, maar zoals gezegd, zit ongeluk in een klein hoekje. En wanneer er iets valt, ben jij blij met je veiligheidshelm of je werkschoenen met stalen neuzen!

2. Werk met veilig gereedschap

Je denkt er misschien niet snel aan maar de staat van je gereedschap waarmee je werkt heeft invloed op de veiligheid van jou, je collega’s en andere mensen op de werkvloer. Controleer daarom altijd je gereedschap op beschadiging van snoeren en op andere mankementen van het gereedschap. Naast dat je zelf je gereedschap checkt, moeten sommige arbeidsmiddelen ook regelmatig gecontroleerd en gekeurd worden door een expert. Dit wordt gedaan als de veiligheid van het arbeidsmiddel afhangt van de wijze van installatie en als het arbeidsmiddel door diverse invloeden verslechtert, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Naast dat sommige gereedschappen gekeurd worden, blijft het erg belangrijk dat je ook bij gekeurd materiaal let op slijtage en gebreken voordat je er mee gaat werken

3. Controleer je werkplek

Je werkplek kan bijdragen aan efficiëntie en productiviteit. Je hebt al je gereedschap binnen handbereik, maar doordat je al je gereedschap bij de hand hebt kunnen er ook sneller ongelukken ontstaan. Zoals het snoer van je elektrische gereedschap dat over het looppad ligt of gereedschap dat nog aan staat of heet is. Let daarom goed op dat jouw werkwijze niet ten koste gaat van de veiligheid van jezelf of een ander. Loop je weg van je werkplek? Controleer dan of er nog luiken openstaan, of er snoeren liggen in het looppad en of er ander materiaal ligt wat een ongeluk kan veroorzaken? Maak dit eerst in orde, voordat je wegloopt van je werkomgeving. Zo behoud je een veilige werkplek!

4. Ga uitgerust naar je werk

Ga zo uitgerust mogelijk naar je werk. Vermoeidheid kan namelijk zorgen voor het verminderen van je focus en zonder focus is de kans dat er iets misgaat groter. Je bent minder scherp en kunt daarom wat minder oplettend zijn op je veiligheid. Zorg ervoor dat je geen pauzes overslaat of neem bij grote vermoeidheid een dag vrij. Zo kun je ervoor zorgen dat je uitgerust naar je werk kunt gaan, zodat je alert kunt zijn op de veiligheid.

5. Vraag om hulp

Weet je iets niet of heb je de hulp van iemand nodig? Vraag dan om hulp! Door om hulp te vragen kun je fouten of ongelukken voorkomen die grote gevolgen hebben. Weet je bijvoorbeeld niet hoe je met een bepaalde stof om moet gaan? Weet je niet precies hoe die ene machine werkt? Of weet je niet waar je beschermingsbril ligt? Door het te vragen aan collega’s, voorkom je ongelukken op de werkvloer.

Kortom, draag persoonlijke beschermingsmiddelen, werk met veilig gereedschap, controleer je werkomgeving, ga uitgerust naar je werk en vraag om hulp. Zo kun jij veilig aan het werk en behoud je een veilige werkplek!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Een tweede sollicitatiegesprek, zo pak je dit aan!

3 min7 november 2023

5 tips om de sollicitatie ervaring te verbeteren

2 min26 september 2023

Zo haal je meer uit je salarisonderhandeling!

3 min4 september 2023