1 min8 maart 2022

Vandaag is het dag van de vrouw. Maak kennis met onze powervrouwen!

De cijfers liegen er niet om, de bouw is en blijft nog altijd een echte mannenwereld. Al jarenlang staat de teller van vrouwelijke medewerkers in de bouw op 9%. Ook binnen Effect zien wij dit terug. Maar dit lage percentage zegt niet alles, wij spraken namelijk drie enthousiaste dames die via Effect met veel plezier hun handen uit de mouwen steken binnen deze mannenwereld! Benieuwd? Lees hier meer over hun ervaringen!

Wij zochten contact met drie van onze vrouwelijke werknemers die ieder een ander verhaal en achtergrond hebben. Zo spraken we met Pauline (50) die al een volledige carrière achter de rug heeft waarbij ze altijd op kantoor werkzaam was, maar ook met de 23-jarige Jasmijn die nog maar net haar opleiding heeft afgerond en op zoek was naar haar ‘eerste echte’ baan. Tenslotte spraken we met Anne (32), zij maakte een switch vanuit de ouderenzorg naar een baan in de voormontage bij een grote kozijnenfabriek.

Wat is je functie?

Anne (32)
Ik ben sinds kort werkzaam in de voormontage bij Nijhuis Toelevering in Rijssen.
Mijn werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het samenstellen van kozijnen en ramen. Hierbij gaat het om verschillende taken, bijvoorbeeld van het aanbrengen van lijm en spauwlatten eraan monteren tot het gereedmaken van de kozijnen voordat het naar de spuiterij gaat.

Jasmijn (23)
Als werkvoorbereider ben ik voornamelijk bezig om de projecten gereed te maken voor de productie en montage. Zo maak ik de werktekeningen, maak ik duidelijk welk materiaal er nodig is en stem ik dit af met de klant. Natuurlijk moet ik er ook voor zorgen dat het project qua constructie ook kloppend is.

Pauline (50)
Ik bekleed niet echt een specifieke functie- op papier ben ik algemeen medewerker. Het bedrijf waarvoor ik werk, Dock 25, bestaat nu iets meer dan een jaar en niemand heeft eerdere ervaring met het bouwen van woonboten. Veelal is het learning on the job en er iedereen doet wat hij/zij kan- van vloeren leggen tot elektra aanleggen, laswerk, wandbeplating aanbrengen, onderstel en drijvers in de epoxy zetten etc. etc. Datgene wat je kunt, kun je oppakken en gezamenlijk werken we aan een heel mooi product! Er is gelukkig volop ruimte voor groei & ontwikkeling!

Hoe kwam je op het idee om een baan te zoeken binnen de bouw/techniek sector?

Anne (32)
Voordat ik bij Nijhuis Toelevering terecht kwam werkte ik fulltime in de ouderenzorg. Ik zocht een baan wat mij meer regelmaat kon bieden maar waarbij ik wel met mijn handen kon blijven werken aangezien ik er niet van houdt om ‘stil’ te zitten. Daarnaast vond ik het belangrijk dat ik wel zo aan de slag zou kunnen zonder enige ervaring of diploma’s nodig te hebben.

Jasmijn (23)
Ik heb het vroeger op school altijd de technische vakken stiekem het leukst gevonden. Dat komt denk ik doordat je bij deze vakken het beste leert door dingen te doen en de voorbereiding die hierbij komt voordat je iets uitvoert. Dit wou ik eigenlijk blijven doen nadat ik van school kwam.

Pauline (50)
Na 25 jaar beeldschermwerk in diverse functies, hoofdzakelijk arbeidsbemiddeling & commercieel-administratieve functies, besloot ik dat het tijd werd voor een omslag- ondanks dat ik mooie functies heb bekleed was zitten achter een beeldscherm onder een TL balk me steeds meer tegen gaan staan. Privé werkte ik al veelvuldig ”met mijn handen” en ook bij vrienden was ik een graag geziene gast tijdens allerhande klussen. Hout heeft mijn voorliefde en zo besloot ik tot omscholing in de houtbewerking. Een beslissing waar ik geen moment spijt van heb gehad- fysiek meewerken aan een mooi product geeft me veel voldoening. Ik leer elke dag bij en, niet geheel onbelangrijk, ik zet met gemak 10.000 stappen per dag 🙂

Hoe is het om als vrouw in een mannenwereld te werken?

Anne (32)
Ik persoonlijk vind het heel prettig, mannen in het team waar ik zit zeggen vaak waar het op staat en dat vind ik heel fijn. De humor die vaak voorbijkomt past ook wel bij mij. Het is voor mij allemaal nieuw en ze willen mij graag helpen en dingen leren.

Jasmijn (23)
Ik denk dat daar heel veel vooroordelen over zijn maar dat valt reuze mee hoor. Zolang je zelf professioneel blijft de rest dat ook. Je merkt ook wel dat er steeds meer vrouwen in deze wereld komen en dat de branche hierop zich aanpast. Werkschoenen zijn bijvoorbeeld in steeds meer damesuitvoeringen en hoeven niet er per se lelijk meer te zijn.

Pauline (50)
Ik persoonlijk vind dat erg prettig. Mannen zijn over het algemeen meer tot the point, what you see is what you get, en dat past bij mijn karakter. Tot dusver heb ik nog nooit het gevoel gehad anders behandeld te worden omdat ik een vrouw ben, hooguit wanneer er zwaar getild moet worden- dat nemen ze me graag uit handen ondanks dat ik toch zeker 1 keer tegenstribbel en aangeef dat dat niet hoeft 😉

Pauline steekt de handen uit de mouwen

Als allround medewerker bouwt zij aan woningboten!

Aangezien Pauline nog een beginner in het vak is verricht zij momenteel hoofdzakelijk taken als: vloeren leggen, afkitten, wanden plamuren en glad afwerken, epoxy aanbrengen, schilderwerk en andere dingen die op haar pad komen. Veel van deze dingen heeft zij al werkend geleerd en ze leert nog iedere dag nieuwe dingen. Wij denken dat Pauline helemaal op haar plek zit, wordt uitgedaagd en mag werken aan een supertof product!

Hoe vergaat de communicatie met ‘de keals’? Of werk je juist ook veel samen met vrouwen?

Anne (32)
Communiceren met de mannen gaat over het algemeen wel wat anders dan met vrouwen. Gewoon lekker werken, hier en daar een grap maar als het erop aankomt zeggen ze elkaar de waarheid en is het vaak daarna goed. Althans dat is hoe ik het ervaar. Er werken wel een aantal vrouwen meer hier op de werkvloer maar die zijn op 1 hand te tellen.

Jasmijn (23)
We werken hier met 4 vrouwen inclusief mijzelf en de rest zijn mannen. Qua omgang zijn misschien mannen makkelijker haha. Ik denk dat dat komt dat we als vrouwen iets te veel over dingen nadenken waar mannen dan bijvoorbeeld helemaal geen problemen mee hebben. Maar aan de andere kant, je merkt dat vrouwen wel iets meer naar elkaar trekken. Je hebt dan soms behoefte om over vrouwelijke onderwerpen zoals bijvoorbeeld hobby’s en kleding te bespreken die mannen niet altijd begrijpen.

Pauline (50)
Bij Dock 25 ben ik de enige vrouw. Zoals eerder omschreven verloopt de communicatie tussen de keals en mij prima. Ik hou van de directe manier van communiceren en de mannenhumor en schroom het niet om zelf ook af en toe een opmerking te plaatsen waarvan zij rode koontjes krijgen, wij vrouwen kunnen dat ook 🙂

Hoe ben je bij Effect terechtgekomen?

Anne (32)
Ik kwam terecht bij Effect omdat ik zocht op vacatures in de bouw/techniek. Daarnaast sprak het mij erg aan dat Effect kansen biedt voor mensen die geen of weinig ervaring in deze sectoren hebben en je dus zo aan de slag kunt zonder er in eerste instantie een diploma voor nodig te moeten hebben.

Jasmijn (23)
Na mijn studie vond ik het moeilijk om te oriënteren welke functie nou eigenlijk goed bij mij past aangezien mijn opleiding heel breed was. Ik ben via een vriendin en tevens oud-studiegenootje in contact gekomen met Effect en zij hebben mij geholpen om te achterhalen wat ik leuk en passend bij mij vond en wat juist niet. Zo ben ik uiteindelijk met meerdere bedrijven in gesprek geweest en kon ik zo een goede overweging maken wat het meest passend is voor mij. Dit kon ik destijds erg waarderen.

Pauline (50)
Ik wist dat Effect veel functies in de bouw en techniek heeft en ben vervolgens in de telefoon geklommen. Een dag later had ik een afspraak op kantoor in Oldenzaal en zijn er al diverse vacatures doorgesproken met me. Niet veel later, ik geloof een week, was ik al via Effect aan het werk!

Hoe is het traject vanuit Effect gelopen? Ben je goed begeleid?

Anne (32)
Mijn traject vanuit Effect is mij erg goed bevallen tot nu toe. Het contact heb je met één persoon en dat vind ik heel prettig. Wanneer er iets onduidelijk is kan ik appen, bellen of mailen en vaak krijg ik direct antwoord of in ieder geval dezelfde dag. Aangezien het voor mij een hele nieuwe sector is komt het nog wel eens voor dat er iets onduidelijk is voor mij maar ik kan eigenlijk altijd terecht bij mijn contactpersoon bij Effect. Daarnaast werd ik zelf ook een aantal keren opgebeld met de vraag hoe het tot nu toe gegaan is en hoe bijvoorbeeld mijn eerste werkdag bevallen is. Dat zijn de kleine dingen die ik belangrijk vind.

Pauline (50)
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik perfect begeleid ben vanuit Effect. Contractueel is alles helder met mij besproken en er zijn regelmatig contactmomenten geweest om te vernemen hoe het werk mij beviel. Bij vragen van mij heeft er altijd een terugkoppeling plaatsgevonden zoals afgesproken vanuit Effect. Ik kan niet anders zeggen dan dat zij zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen, erg prettig.

Zijn er speciale dingen geregeld vanuit Effect?

Anne (32)
Omdat ik vanuit de zorg naar de houtindustrie ben gegaan was ik nog niet voorzien van oa werkschoenen. Deze werden besteld door Effect, top geregeld!

Jasmijn (23)
Naast dat ik bij meerdere bedrijven op gesprek ben geweest, heeft Effect ook geregeld dat ik bij een aantal van deze bedrijven een ‘dag mee mag lopen’. Zo heb ik een beter beeld gekregen bij bedrijven en ontdekte ik dingen die ik tijdens een gesprek niet meekreeg.

Waarom zou je vrouwen adviseren om in de bouw/technische branche te gaan werken?

Anne (32)
Ten eerste moet deze sector je wel liggen, het is fysiek wat zwaarder maar wanneer er een wil is, is er een weg. Maar toch zie je overal wel dat er vaker vrouwen werken binnen ‘mannen’ beroepen. Toch zie ik dat werkzaamheden over het algemeen zeker ook gedaan kunnen worden door een vrouw. Het zorg ook voor een andere dynamiek binnen het team.

Jasmijn (23)
Als vrouw zijnde schrikt deze branche heel erg af omdat je snel het idee krijgt dat je heel erg handig moet zijn of omdat je alleen maar in computertaal moet schrijven. Maar de branche bestaat uit veel meer dan dat. Een bouwvakker moet natuurlijk niet twee linkerhanden hebben maar de bouwwereld bestaat niet uit alleen bouwvakkers. En wie weet, ben je wel heel handig maar heb je dit nog nooit uitgeprobeerd waardoor je niet weet of je dit leuk en passend vindt of niet.

Pauline (50)
Mijn ervaring is dat vrouwen gemiddeld genomen wat nauwkeuriger zijn dan mannen en daardoor een verschil kunnen maken. Vrouwen ervaren wellicht een drempel omdat ze denken “mannenwerk” niet te kunnen, misschien omdat ze het niet eerder geprobeerd hebben. Maar zoals Pippi Langkous al zei: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”. Geloof ik jezelf, de rest kun je allemaal leren.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Sollicitatiebrief: Mens vs. Machine

2 min28 november 2023

Week van de Werkstress 2023

3 min8 november 2023

Leer onze nieuwe werkkameraden kennen!

5 min31 oktober 2023