Werken als service monteur

Wat doet een servicemonteur?
Als service monteur ben je voornamelijk bezig met het repareren en onderhouden van machines en apparaten. Hierbij kun je denken het verhelpen van problemen bij een storing maar ook aan periodieke onderhoudswerkzaamheden. Ook houd de servicemonteur zich bezig met organisatorische taken als het bestellen van materialen en het rapporteren van de werking van verschillende machines en apparaten.

Waar werk je als service monteur?
Vaak werk je op locatie bij verschillende klanten. Een service monteur kan heeft vaak een eigen specialisme. Zo zijn er bijvoorbeeld servicemonteurs koeltechniek, installatiemonteurs en elektromonteurs maar ook zijn er allround servicemonteurs. Het hangt dus ook af van je eigen specialisme bij wat voor bedrijven jij aan de slag gaat maar over het algemeen zijn het wel technische bedrijven of organisaties. Daarnaast komt het ook vaak voor dat een servicemonteur meedraait met storingsdiensten waardoor je ook soms nachtdiensten moet draaien.

Welke competenties heeft een service monteur?
Als service monteur moet jij een goede waarnemer zijn, het is tenslotte belangrijk dat jij snel en gemakkelijk probleme­­­­n kunt opsporen en vervolgens kunt verhelpen. Hiervoor is het ook handig om een creatieve en innovatieve geest te hebben zodat je gemakkelijk passende oplossingen kunt bedenken. Daarnaast is het belangrijk dat je communicatief ingesteld bent en je duidelijk kunt aangeven wat het probleem is en hoe je dit gaat oplossen. Goed overleg met collega’s, de klant of opdrachtgever is dan ook erg belangrijk.

Werkzaamheden kunnen bestaan uit

  • Het verhelpen en opsporen van stroringen;
  • Het onderhouden en repareren van machines en apparaten;
  • Klanten adviseren over (mogelijke) oplossingen;
  • Nieuwe apparaten, installaties of machines installeren;
  • Bestellen van materialen;
  • Rapporteren van machines en apparaten;
  • Verschillende metingen en testen uitvoeren;
  • Het controleren van de conditie en werking van (onderdelen van) machines en apparaten;
  • Werksituaties melden die nadelig kunnen zijn voor arbeidsomstandigheden het milieu.

Op zoek naar een Leerwerkplek?

Werken en leren tegelijk

Bekijk al onze vacatures

Voor startende en ervaren vakmannen en vakvrouwen