Werken als TIG-lasser


Wat doet een TIG-lasser?

Het TIG-lassen is een bepaald lasproces dat geschikt is voor nauwkeurig laswerk en behoort tot te bij de familie lastechnieken van het elektrisch booglassen. De af afkorting ‘TIG’ staat voor ‘Tungsten Inert Gas’. Tungsten is de Engelse benaming voor wolfraam en daarnaast wordt er dus gebruikt gemaakt van inert gas. TIG-lassen wordt vooral toegepast in een dunne plaat van aluminium en RVS maar kan ook voor staal gebruikt worden. Met deze vorm van lassen kan er een hoge laskwaliteit worden bereikt. Verder is het TIG-lasproces geschikt voor het aanbrengen van grondlagen.

Waar kun je werken als TIG-lasser?
Als TIG-lasser kun je terecht komen in de sectoren techniek, bouw en productie. In deze sectoren is er continu sprake van innovatie van producten, bijhorende diensten en processen. Dankzij deze innovaties zijn er veel veranderingen in dit werkveld. Dit zorgt voor nieuwe carrièremogelijkheden en verschillende vacatures.

Hoe word je TIG-lasser?
Om TIG-lasser te worden heb je een MBO-niveau 1 of 2 diploma nodig voor ‘metaalbewerker: basislasser’. Naast een mbo-opleiding zijn er ook vele cursussen die je kunt volgen om een certificaat te krijgen als (basis) TIG-lasser.

Welke competenties heb je nodig als TIG-lasser?
Om als TIG-lasser aan de slag te gaan is het belangrijk dat je nauwkeurig te werk gaat. Het is een erg precieze vorm van lassen waardoor je accuraat moet kunnen werken. Daarnaast is het belangrijk dat je gekregen instructies goed opvolgt. Tijdens de werkzaamheden kan er veel misgaan als dit niet voldoende gebeurt. Ook moet je praktische en gestructureerde persoonlijkheid hebben. Je moet graag willen werken met materialen, gereedschappen, machines en voertuigen. Verder moet je houden van duidelijke, afgebakende werkzaamheden.

Hoe ziet een werkdag eruit voor een TIG-lasser eruit?
Hoe een werkdag van een TIG-lasser eruitziet is afhankelijk van het type bedrijf waar je op dat moment aan het werk bent. Sommige lassers worden ingezet om op locatie reparaties uit te voeren maar ook kun je veel op de weg zitten. Daarnaast kun je ook werkzaam zijn op een plant- of raffinaderij of in de productie van een werkplaats of fabriek.

 

Werkzaamheden kunnen bestaan uit:

  • Het lassen van complexe producten;
  • Het samenstellen van nieuwe componenten;
  • Het uitvoeren van voor- of nabewerkingen (plaatwerk);
  • Werken aan de hand van (technische) werktekeningen en werkvoorbereidingen;
  • Het uitvoeren van controles;
  • Het samenstellen van werktuigbouwkundige installaties;
  • Het onderhouden van machines en materialen ;
  • Werkzaamheden als buigen, knippen, slijpen, boren en zagen kunnen ook voorkomen.

Op zoek naar een Leerwerkplek?

Werken en leren tegelijk

Bekijk al onze vacatures

Voor startende en ervaren vakmannen en vakvrouwen