2 min13 juli 2023

Wat betekenen de termen op mijn loonstrook?

Iedereen die werkt krijgt een loonstrook. Maar wat staat er nou eigenlijk allemaal op deze loonstrook? Uit ons Medewerkers Tevredenheids Onderzoek (MTO) is gebleken dat relatief veel van onze werknemers de loonstrook onduidelijk vinden. Daarom hebben wij daar een oplossing voor bedacht: een interactieve loonstrook. Door middel van deze interactieve loonstrook weet jij wat de termen op je loonstrook betekenen. Het is namelijk belangrijk dat jij je loonstrook begrijpt en deze zelf kunt controleren!

Wat is een loonstrook?

Als je in loondienst bent ontvang je van je werkgever een loonstrook. Een loonstrook, ook wel salarisstrook of salarisspecificatie genoemd, geeft een beschrijving van je salaris. Vaak krijg je elke maand een loonstrook, maar dit is niet verplicht. Je krijgt in ieder geval altijd een loonstrook bij je eerste salaris en als er iets verandert in je loon. Een loonstrook is een handig overzicht waarin je kunt zien welke belastingen en premies worden ingehouden, welke toeslagen je krijgt en andere belangrijke informatie over je salaris. Je kunt op verschillende manieren je loonstrook ontvangen, namelijk via de post, de mail, een app of een ander online administratieprogramma.

Welke onderdelen staan er op je loonstrook?

Een loonstrook kan per organisatie verschillend zijn. Welke onderdelen erop staan, verschilt dus per werkgever. Maar een aantal onderdelen moeten altijd op een loonstrook terug te vinden zijn:

  • De naam van de werkgever en de naam van de werknemer;
  • Het brutoloon;
  • De bedragen waaruit het brutoloon is opgebouwd, zoals het basisloon en eventuele prestatietoeslagen;
  • Het wettelijk minimumloon en de minimumvakantiebijslag;
  • De periode waarover je betaald krijgt, bijvoorbeeld de maand 'juli' of 'week 27';
  • Het aantal uren dat je gewerkt hebt;
  • Of er een schriftelijke overeenkomst is;
  • Of er een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is;
  • Of er wel of geen sprake is van een oproepovereenkomst.

Dit zijn onderdelen die altijd op een loonstrook moeten staan. Natuurlijk staan er nog meer onderdelen vermeld op je loonstrook. Denk je nou, wat betekenen al deze termen? Lees dan snel verder!

Uitleg van je loonstrook

Kom alles te weten over je loonstrook

Nu je op de hoogte bent van wat je loonstrook inhoudt en wat er allemaal op terug te vinden is, is het handig om te weten wat alles betekent. Hiervoor hebben wij een interactieve loonstrook ontwikkeld. Op deze manier krijg op een duidelijke en overzichtelijke manier inzicht in de verschillende onderdelen en termen die op je loonstrook te vinden zijn. Hoe deze interactieve loonstrook werkt? Open het document door hiernaast op de button te klikken. Ga met je muis over de termen waar een vraagteken achter staat. Wanneer je dit doet verschijnt er een uitleg van de desbetreffende term. Werkt dit niet? Klik dan op de term met het vraagteken, dan zal deze alsnog verschijnen.

Let op, op sommige mobiele apparaten werkt de interactieve loonstrook niet. Bekijk deze daarom op je computer of laptop.

Interactieve loonstrook

Dit betekenen alle termen op je loonstrook

Hopelijk zijn de termen op je loonstrook nu beter te begrijpen. Kom je er nog niet helemaal uit? Of heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze afdeling personeelszaken via hr@effectwerkt.nl

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Sollicitatiebrief: Mens vs. Machine

2 min28 november 2023

Week van de Werkstress 2023

3 min8 november 2023

Mbo het nieuwe hbo? De toenemende vraag naar vakmensen

2 min3 augustus 2023