2 min28 oktober 2019

Veiligheid op de bouw

Zo voorkom je ongevallen

In  2017 waren er 470 ernstige arbeidsongevallen op de bouwplaats, dat zijn er 12% meer dan het jaar daarvoor. Daarnaast was er in 2017 een historisch hoog aantal doden in de bouw, twintig maar liefst. Een ongeluk zit in een klein hoekje en ontstaat vaak door alertheid en een gebrek aan veiligheidsbewustzijn. In dit artikel lees je hoe je de veiligheid op de bouwplaats kunt bevorderen.

Veilige werkkleding

Logisch maar toch zeer belangrijk, veilige werkkleding. Welke kleding veilig is om in te werken hangt af van verschillende zaken. Misschien is het belangrijk goed zichtbare kleding te dragen of juist brandwerende kleding. Zorg dus dat je hiervan op de hoogte bent en je je houdt aan deze voorschriften.

Op elke bouwplaats is een verhoogd risico op verwondingen aan hoofd, voeten of enkels. Daarom zijn veiligheidsschoenen en helm verplicht, onderschat dit gevaar niet en draag deze verplichte veiligheidsvoorschriften.

Werken op hoogte

Het vallen van hoogte, ‘gegrepen’ worden door bewegende delen van een machine is een van de drie meest voorkomende ongelukken. Daarom is het dragen van valbescherming een must. Zorg dat je dit zelf doet maar let ook op je collega’s. Ben jij de coördinator? Dan is een van de belangrijkste taken het checken of je medewerkers hun persoonlijke beschermingsmiddelen dragen, gebruik maken van valbescherming en kijkt of de bouw veilig is afgezet.

Een veilig terrein

Een veilig terrein is heel belangrijk en kan ongevallen voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er afzettingen en dranghekken geplaatst worden. Op deze manier komen er geen onbevoegden op het terrein. Daarnaast is het ook belangrijk dat de bouwplaats goed verlicht is.

Daarnaast is er veel bedrijvigheid op een bouwplaats. Er lopen mensen rond en er rijden grote voertuigen af en aan. Zorg er dus voor dat er gebruik wordt gemaakt van signalisatie met behulp van bijvoorbeeld zwaailichten. Daarnaast is het gebruik van veiligheidsnetten belangrijk, deze zorgen ervoor dat er geen materiaal van een open vrachtwagen valt. En blijf tenslotte natuurlijk ten alle tijden alert!

PBM’s nodig? Neem contact op met ons! 

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat maakt het werken als intercedent bij Effect nu zo leuk?

2 min20 mei 2020

Employer Branding – Wat maakt jou uniek dat medewerkers voor jou kiezen?

3 min14 mei 2020

Waarom video vacatures zo effectief zijn!

3 min7 mei 2020