2 min12 november 2019

Laaggeschoold, dat willen wij nooit weer horen!

Laaggeschoold, dat willen wij nooit weer horen!

Hoe vaak hoor je het wel niet, de term laag- en hoogopgeleiden of lager geschoold personeel. Nou, deze term willen wij vandaag voor het laatst gehoord hebben. Waarom? Dat zal ik je in dit artikel uitleggen.

Al vanaf de basisschool

Het begint al in het onderwijs. Kinderen die naar het middelbaar onderwijs gaan en jongeren die hun studiekeuze maken. Het VMBO is lager onderwijs en het HAVO/VWO is hoger onderwijs. Doe jij MBO? Dan ben jij lager geschoold dan iemand die aan het HBO of WO studeert. Wat wij hier eigenlijk doen is kinderen vertellen of zij laag of hoog zijn, wij vertellen hen eigenlijk dat de één beter en slimmer is dan de ander. Wij praten hen een minderwaardigheidsgevoel aan alleen, maar door het woord ‘laag’. En het meest idiote is nog dat VMBO’ers of MBO’ers alles behalve minder, dommer of onbelangrijker zijn, zij zijn onmisbaar in onze samenleving. Deze mensen zijn niet laag geschoold, maar praktisch geschoold. Heel veel mensen beseffen niet wat de term laaggeschoold of laagopgeleid eigenlijk met mensen doet. Onbedoeld zetten wij een ongelofelijk grote groep vakmensen, die dingen kunnen die theoretisch opgeleiden waarschijnlijk nooit zullen kunnen, weg als ‘laag’.

Wie repareert jouw auto? Wie bouwt jouw huis?

Jij bent accountant, jij kunt goed met cijfertjes. Dat is heel leuk en aardig, maar wanneer jouw dag erop zit en jij naar huis wilt maar je auto start niet, wie bel je dan? Inderdaad, een automonteur. Een accountant kan heel veel, maar op dit moment heb jij daar helemaal niks aan. Jij hebt iemand nodig met technisch inzicht en die met zijn handen kan werken. Deze mensen zijn dus net zo belangrijk. En het gaat er niet om dat je ze in plaats van laagopgeleid nu praktisch opgeleid gaat noemen. Het gaat erom dat je beseft: deze mensen ZIJN niet lager opgeleid. Veel mensen met het beeld dat deze mensen lager opgeleid zijn hebben waarschijnlijk geen idee wat een automonteur allemaal moet leren en weten. Hoe zit een motor in elkaar? Hoe werkt alles wat er onder de motorkap zit? Welk nieuw Tesla model is er nu weer bedacht waar opeens geen verbrandingsmotor meer inzit? Ik kan je wel vertellen dat dat voor een hoogopgeleide accountant waarschijnlijk alsnog hogere wiskunde is.

Dus, onze allerbelangrijkste oproep, stop met mensen laagopgeleid noemen, zij zijn praktisch opgeleid. Dat is NIET slechter dan theoretisch opgeleid.

Zit jij ook niet graag in de schoolbank? Ben jij ook liever met je handen bezig dan dat je met je neus in de boeken zit? Bekijk dan een van onze praktische vacatures!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat maakt het werken als intercedent bij Effect nu zo leuk?

2 min20 mei 2020

Employer Branding – Wat maakt jou uniek dat medewerkers voor jou kiezen?

3 min14 mei 2020

Je ideale vakantiebaan!

2 min16 april 2020