3 min17 februari 2023

Eerste werkdag: 5 tips om je voor te bereiden!

Begin je binnenkort aan je nieuwe baan? En ben je zenuwachtig voor je eerste werkdag? Dat is niet gek! Wat je nieuwe baan ook is, een eerste werkdag is altijd spannend. Om je eerste werkdag goed door te komen, hebben wij 5 tips op een rijtje gezet die jou met succes er doorheen slepen!

1. Rust goed uit en kom op tijd

Een eerste werkdag kost erg veel energie. Het is daarom geen overbodige luxe om goed uit te rusten. Om stress in de vroege ochtend te voorkomen, kun je de dag van tevoren al wat zaken voorbereiden. Pak bijvoorbeeld alvast je lunch en leg je werkkleding klaar. Dit zorgt voor meer rust in je hoofd. Zorg er ook voor dat je een goede nachtrust hebt gehad. Ga op tijd slapen, zodat je fris op je werk kunt verschijnen. Vergeet ook zeker niet je wekker te zetten, want je wilt niet te laat komen op je eerste werkdag. Zet je wekker daarom wat eerder dan normaal, zodat je vroeg kunt vertrekken!

2. Laat zien dat je enthousiast bent

Laat tijdens je eerste werkdag zien dat je enthousiast bent om te beginnen. Op je eerste werkdag ontmoet jij namelijk heel veel nieuwe collega’s en ga jij zien welke werkzaamheden je gaat uitvoeren. Hierbij is een eerste indruk erg belangrijk. Stel je daarom netjes voor en maak een praatje met je collega’s. Zorg er ook voor dat je telefoon op stil staat, zodat je niet afgeleid kunt worden. Daarnaast laat je ook zien dat je enthousiast bent als je begint met het installeren van je werkplek. Vaak is dit al voor een groot gedeelte geregeld door je collega’s, maar er zullen ook nog zaken zijn die je zelf moet regelen.

3. Stel vragen

Tijdens je eerste werkdag krijg je van verschillende mensen erg veel informatie. Door al deze informatie kan het zijn dat je niet alles meteen begrijpt. Stel daarom vragen! Door het stellen van vragen help jij jezelf op weg én je laat hiermee zien dat je geïnteresseerd en gemotiveerd bent. Wees ook zeker niet bang om vragen te stellen, zelfs als het over dingen gaan die minder belangrijk zijn.

4. Maak notities

Het is natuurlijk onmogelijk om alle informatie die je krijgt tijdens je eerste werkdag in één keer te onthouden. Zorg daarom dat je gebruik maakt van een notitieboekje. Hier kun je al je notities in opschrijven en hier kun je later altijd op terugvallen als je iets vergeten bent.

5. Ga op tijd naar huis

Op je eerste werkdag wordt er niet van je verwacht dat je extra uren maakt. Een eerste werkdag kost al erg veel energie met alle nieuwe indrukken. Aan het einde van je werkdag overleg je met je leidinggevende of je kunt gaan en op welk tijdstip je er de volgende dag weer moet zijn. Als je thuis bent is het tijd om te ontspannen en te reflecteren op je dag!

Viel je eerste werkdag tegen? Dat kan gebeuren, maar maak je geen zorgen als zaken niet naar wens verlopen op je eerste dag. Het is normaal als je niet alle informatie direct onthoudt. Ben je nog op zoek naar een nieuwe werkuitdaging in de bouw of techniek? Neem een kijkje tussen onze vacatures of neem contact met ons op via info@effectwerkt.nl of 0541-241200.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Een tweede sollicitatiegesprek, zo pak je dit aan!

3 min7 november 2023

5 tips om de sollicitatie ervaring te verbeteren

2 min26 september 2023

Zo haal je meer uit je salarisonderhandeling!

3 min4 september 2023