3 min3 augustus 2023

Bouwvakvakantie: de voor- en nadelen

Aankomende maandag is het weer zover… de bouwvakvakantie! De bouwvakvakantie, ook wel de bouwvak genoemd, is traditioneel de vakantieperiode in de zomer voor werknemers in de bouwsector. Ook al is de bouwvak niet meer verplicht voor bedrijven, toch zijn er nog veel werkgevers die zich hieraan vasthouden. Maar wat is de bouwvak nou eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen van deze vakantieperiode voor jou?

Wat betekent de bouwvakvakantie?

De bouwvakvakantie was vóór 1981 een officiële vakantie waar elk bedrijf zich aan moest houden. Dit is na 1981 veranderd en nu mogen bedrijven zelf bepalen of ze hun werknemers in de bouwvak hun vakantie laten opnemen. Veel bedrijven maken hier vandaag de dag nog steeds gebruik van. Hierdoor wordt er nog elk jaar een vaste datum opgegeven voor de regio’s Noord, Midden en Zuid.

Voordelen van de bouwvakvakantie

Deze bouwvakvakantie is er niet voor niets. Er zitten namelijk veel voordelen aan de bouwvakvakantie voor werknemers.

1. Collectieve rustperiode

De bouwvakvakantie zorgt voor een collectieve rustperiode in de bouwsector. Door alle bouwactiviteiten stop te zetten, krijgen bouwvakkers de mogelijkheid om te ontspannen en op te laden. Het fysiek zware werk in de bouw kan erg vermoeiend zijn. Daarom is een vaste periode van rust gunstig voor de gezondheid en het welzijn van de werknemers.

2. Vakantieplanning

De bouwvakvakantie heeft altijd een vaste datum. Het is een vakantie van drie weken in de zomer en de bouwvakvakantie valt altijd in de zomervakantie van het onderwijs. Hierdoor krijgen bouwvakkers en hun families de mogelijkheid om samen op vakantie te gaan. Maar waarom dan de bouwvakvakantie? In de bouw werken namelijk diverse specialisten die samen werken aan een project. Wanneer één specialist klaar is, dan pakt de volgende het project verder op. Gaan al deze vakspecialisten in verschillende periodes op vakantie? Dan duurt het veel langer om een project af te maken. Het is daarom, vooral in de bouwsector, praktischer om iedereen tegelijk voor een korte periode het werk neer te laten leggen.

3. Productiever!

Doordat er een vaste vakantie is, heeft al het personeel een periode van rust en ontspanning. Na deze drie weken kunnen bouwvakkers en het overige personeel in de bouw weer met nieuwe energie aan het werk. Hierdoor is het personeel productiever en kunnen projecten weer goed opgepakt worden.

Nadelen van de bouwvakvakantie

Naast dat er voordelen zitten aan de bouwvakvakantie, zijn er ook nadelen. Zo zijn de vakanties duurder in deze periode en is er weinig flexibiliteit.

1. Beperkte flexibiliteit

De bouwvakvakantie is een collectieve vakantieperiode. Dit betekent dat een bedrijf is gesloten voor een vooraf gestelde periode. Hierdoor kan het personeel niet werken en zijn ze genoodzaakt om vrij te nemen. Het is niet meer verplicht voor bedrijven om zich te houden aan de bouwvakvakantie, maar veel bedrijven houden zich er nog steeds aan. Dit omdat projecten alsnog vertraagd worden doordat andere leveranciers zich wel houden aan de bouwvak. Voor werknemers betekent de bouwvakvakantie weinig flexibiliteit. Zo zijn ze verplicht om drie weken vrij te nemen en als ze op vakantie gaan, om in de duurste weken van de zomer een vakantie te boeken.

2. Dure vakantieperiode

Doordat dus veel mensen in de bouwsector tegelijkertijd vakantie hebben, ontstaat er een piek in de vraag naar vakantie-accommodaties en vluchten in zowel Nederland als in het buitenland. Dit kan leiden tot hogere prijzen en beperkte beschikbaarheid van accommodaties. Dit is vooral vervelend voor personeel dat niet afhankelijk is van de schoolvakanties. Zij moeten in deze periode vakantie opnemen terwijl ze ook buiten de schoolvakanties op vakantie zouden kunnen gaan waardoor ze veel geld zouden kunnen besparen.

De bouwvakvakantie brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. De bouwvakvakantie geeft werknemers de mogelijkheid om op vakantie te gaan en het helpt ze om productiever te zijn. Daarnaast beperkt het de flexibiliteit en zijn de vakantie duurder. Of je wel of niet bouwvakvakantie hebt is dus afhankelijk van het bedrijf waar je werkt.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Sollicitatiebrief: Mens vs. Machine

2 min28 november 2023

Week van de Werkstress 2023

3 min8 november 2023

Mbo het nieuwe hbo? De toenemende vraag naar vakmensen

2 min3 augustus 2023